piakajogEfimanipulseret

Hvordan arbejder jeg?

Min filosofi er, at tandraspning er et samarbejde mellem hesten og jeg. Vi skal i fælleskab løse opgaven, at få ordnet tænder. Derved bliver det en positiv oplevelse for hesten, og den føler sig fortrolig næste gang nogen skal arbejde i dens mund.

Endvidere samarbejder jeg med dyrlæger over hele landet, når det er påkrævet for en optimal behandling af din hest. For eksempel er det dyrlægerne der bedøver og fjerner ulvetænder.

Jeg kommer efter aftale over hele landet. Du kan se i min kalender hvornår jeg er i dit område, eller kontakte mig for en aftale.

Min uddannelse har jeg fået på
The American School of Equine Dentistry,
og er medlem af IAED (The International Association of Equine Dentistry).

Hvorfor tandpleje til heste?

Tandeftersyn og -raspning er særlig vigtig nu til dags. Vi mennesker har modificeret hestens kost, og forventer mere af den end tidligere. Fra naturens side er hesten skabt til at græsse 14-20 timer i døgnet. Fortænderne bider græsset af og kindtænderne maler det, så det kan synkes og fordøjes optimalt.


Ligesom mennesket har hesten mælketænder og permanente tænder. Oftest er hesten født med de første mælketænder. De sidste bryder frem når den er 8-9 mdr. Ved 2½ års alderen begynder den at skifte mælketænderne ud med blivende tænder. Processen fortsætter indtil hesten er ca. 5 år. I denne periode skal den skifte eller få 36-40 permanente tænder, som vokser ud af kæben resten af dens liv. Læs mere her

Almindelige tandproblemer

  • Skarpe spidser på kindtænderne, der medfører at hesten får sår på tungen og i kinden. Dette kan give smerter når den tygger, og i forbindelse med ridning/træning.
  • Mælketænder der sidder fast og forhindrer den permanente tand i at bryde frem.
  • Ulvetænderne kan give smerter når biddet slår imod dem. Nogle heste viser dette ved at kaste med hovedet under ridning/træning.
  • Unormale eller ujævne tyggeflader på kindtænderne kan være årsag til, at hesten ikke tygger sit foder ordentlig. Dette kan give fordøjelsesproblemer.
  • Kroge på de forreste eller bageste kindtænder hæmmer underkæbens bevægelighed. Dette kan besvære hesten under ridning/træning, ligesom tyggeproblemer kan forekomme.

Læs mere her

Hvordan opdager man at hesten kan have tandproblemer?

  • Hesten taber foderet ud af munden.
  • Hesten vasker foderet i vandskålen/spanden.
  • Hesten har store ufordøjede stykker foder i gødningen.
  • Hesten opfører sig dårligt under ridning/træning. Fx. kaster med hovedet, tager biddet mellem tænderne, vil ikke stoppe eller dreje.
  • Hesten har en grim lugt fra munden eller næsen.
  • Hesten har blodspor fra munden.

Alt dette kan indikere at hesten har tandproblemer og derfor bør have et tandeftersyn. Selvom hesten ikke har nogle af de ovenstående symptomer bør dens tænder efterses og raspes 1-2 gange årligt. Regelmæssig tandpleje kan afhjælpe alvorlige tandproblemer senere i hestens liv samt forbedre dens velbefindende og præstationsevne.

Foredrag om hestetandpleje

Jeg kommer gerne ud og fortæller om hestetandpleje - Læs mere her